Taborul – Triunghiul minunilor, una din cele mai importante Teofanii ale Ortodoxiei

Muntele Tabor a avut un rol important în istoria biblică şi este pomenit de mai multe ori în Sfânta Scriptură.

Nu voi face o lectie de istorie descriind cronologic toate evenimentele petrecute pe acest munte considerat Muntele Sfant al lui Dumnezeu. Ma voi ori doar la ceea ce ne descrie Sf. Scriptura.

Muntele Tabor este menţionat prima oară în Scriptură când Isus Navi împarte Pământul Făgăduinţei celor 12 seminţii ale lui Israel; el este pus ca hotar între 3 seminţii – Zabulon, Isahar şi Naftali – precum scrie: “Se împreună hotarele la Tabor” (Isus Navi 19, 22). Apoi, este ales de Debora Proorociţa şi Judecătoarea poporului lui Israel, ca loc pentru bătălia dintre evreii aflaţi sub conducerea lui Barac şi armata lui Iavan, împăratul Canaanului, comandată de Sisera ( Judecători, 4). Pe Muntele Tabor, Barac îl biruie pe Sisera, cu minune dumnezeiască, despre care grăieşte şi Proorocul David: ,,Fă-le lor ca lui Madiam, şi Sisarii, ca lui Iavan la Râul Chison. Pierit-au în Aendor (sau Ein Dor), făcutu-s-au ca gunoiul pământului” (Psalmi 82, 9-10).

De asemenea,  voi mentiona si un personaj biblic si mistic care si-a petrecut o parte din viata in pustnicie pe Muntele Tabor, descris in Vechiul Testament (Evrei 7, 1 – 3) – Melchisedec.

,,Că Melchisedec acesta, împăratul Salemului, preotul  Dumnezeului celui Preaînalt, care a întâmpinat pe Avraam când s-a întors de la tăierea împăraţilor, şi l-a binecuvantat pe el; căruia şi zeciuială din toate i-a împărţit Avraam; întâi adică tâlcuindu-se Împăratul dreptăţii, iar apoi şi împăratul Salemului, care este Împăratul păcii. Fără tată, fără mamă, fără număr de neam, nici început al zilelor, nici sfârşit al vieţii având; ci asemănat fiind Fiului lui Dumnezeu, rămâne preot pururea”.

Cel mai important eveniment, conform Tradiţiei Bisericii Ortodoxe, Muntele Tabor este locul unde Mântuitorul S-a schimbat la Faţă înaintea ucenicilor Săi. Evenimentul este istorisit de Sfinţii Evanghelişti Matei (17, 1-9), Marcu (9, 2-9) şi Luca (9, 28-36) şi de Sfântul Apostol Petru în cea de-a doua epistolă a sa (II Petru 1, 18). Primul care situează acest moment important din viaţa Domnului ca petrecându-se pe Tabor este Origen († 251). Apoi, în secolul al IV-lea, Sfinţii Chiril al Ierusalimului şi Epifanie al Ciprului şi Fericitul Ieronim.

“Ceea ce la noi e cu neputinţă, la Dumnezeu este cu putinţă!” Aşa se explică şi minunile care an de an se petrec în lume, dar pentru care oamenii de ştiinţă nu găsesc o explicaţie. Aşa se face că, meteorologii nu reuşesc să explice ştiinţific coborârea misteriosului nor pe locul Schimbării la Faţă a Domnului.

Ştiinţa nu poate explica misterul norului, care în fiecare an coboară pe Muntele Tabor unde, potrivit Bibliei, a avut loc Schimbarea la Faţă a Domnului.

Ser Mirov, un participant la cercetarea organizată de către un grup de lucru pe teme privind semnele miraculoase din partea Comisiei Teologice Sinodale, asigură că ancheta a fost realizată de meteorologii ruşi şi israelieni.

Potrivit acestuia, după însumarea rezultatelor, experţii au concluzionat că ceaţa nu poate fi generată în aerul uscat şi la o astfel de temperatura de aproximativ 25- 30 Grade Celsius.

Mirov a mai subliniat că “norul de binecuvântare care coboară” apare numai în zona mânăstirii ortodoxe. El a mai relatat că, pe timpul slujbei (fenomenul miraculos se întâmpla la sărbătoarea ortodoxă a Schimbării la Faţă), o sferă luminoasă puternic-vizibilă de ceaţă îi înconjoară pe credincioşi, după care norul apare deasupra crucii Bisericii Schimbării la Faţă, crescând în dimensiuni şi coboară peste credincioşi, acoperindu-i şi înconjurându-i în umezeala binecuvântată dătătoare de viaţă.

La rândul său, Pavel Florenski, academician al Academiei Ruse de Ştiinţe Naturale şi şef al grupului de lucru privind semnele miraculoase, a declarat că echipa sa a examinat aspectul Focului Sfânt (Lumina Sfântă) din Biserica Sfântului Mormânt a Ierusalimului, în ajunul Paştelui, cu ajutorul unor extrem de moderne şi exacte echipamente.

“Concluzia este simplă: aspectul de foc este produs de fenomenele piezoelectrice puternice din biserică şi teritoriile adiacente, similare cu cele care au loc în timpul furtunilor, dar fără să existe vreo furtună… Prin urmare, acest lucru înseamnă că evenimentul poate fi considerat unul miraculos”, asigură acesta.

Impreuna cu sute de persoane am participat 17 ani la Sarbatoarea Schimbarii la Fata pe Muntele Tabor si am vazut minunea aparitiei Norului Sfant .

In noaptea de 18/19 August ( Calendarul Neindreptat), după miezul nopții,  un nor luminos coboară deasupra credincioșilor prezenți la Mănăstirea Ortodoxa care participa la Sfânta Liturghie. Pe parcursul slujbei, norul capătă diverse dimensiuni, iar din el se desprind uneori mici fâșii care iau forme de Îngeri sau de păsări. „Nu există o oră fixă a venirii acestui nor, dar vine la un moment dat în timpul Sf. Liturghii, în timp ce afară sunt 25- 30 de grade, deşi este noapte şi nu exista nici o adiere de vant. Norul este ca o ceaţă luminoasă, care învăluie tot vârful muntelui şi care, după o perioadă se retrage, iar spre dimineaţă vârful muntelui este acoperit de o rouă ce se lipeşte de Biserică, de tot ceea este acolo pe vârful muntelui, inclusiv de oamenii care stau sub cerul liber.

Am reusit destul de  greu sa prind momentul in fotografii.

Va expun pe cele mai reusite.

 

Distribuie acest articol pe rețeaua de socializare preferată

Alte articole